ŠTA UZROKUJE BAKTERIJE U VAŠEM KUPATILU?

Ko bi mogao pomisliti da nepranje ruku može ostaviti preko 200 miliona bakterija ili da bi neuspeh odlaganja školjke mogao zagaditi četkicu za zube? Mnogima je iznenađujuće, ali presudno je biti svestan klica i bakterija koje vrebaju u vašem naizgled besprekornom kupatilu.

Germs-In-Your-Bathroom-What-You-Should-Know

Možda ste na televiziji videli nekoliko reklama o implikacijama klica u kupatilu, bakterijama i mogućim infekcijama, ali verovatno nikada o tome niste razmišljali. Kratkim pogledom na vaše kupatilo i možda ćete se prevariti misleći da je besprekorno čisto, sigurni ste od bilo kakvih loših higijenskih posledica. To možda nije stvarnost.

Dajemo vam hladnu i tvrdu istinu o tome šta se krije iza sjaja i sjaja vašeg kupatila.

Pranje ruku

Washing Hands
Šta su klice iz kupatila?

What Causes Germs
Klice u kupatilu su potencijalno štetne bakterije i mikrobi koji mogu da izazovu bolesti kao što su strep u grlu, stafilokočne infekcije, salmonela i stopalo sportista. Postoji širok spektar klica u kupatilu koje će vam možda pasti u kupaonici, od kojih su mnoge potencijalno štetne. E.Coli , Salmonella i Staphilococcus Aureu su tri najveća krivca za kupatila. Ove klice i bakterije nalaze se na površinama kupatila poput toaleta, podova kupatila i zavesa za tuširanje. Šokantno, tragovi ovih bakterija i fekalnih materija pronađeni su čak i na četkicama za zube!

Šta uzrokuje ove klice u kupatilu?
1. Najveći uzrok mikroba u kupatilu je retko čišćenje. Sudopere, peškiri, tuševi, podovi čak i na kvaci na vašim vratima pokazuju da su dom stotinama miliona bakterija i to se množi kada se kupaonice ne čiste redovno.

2. Drugi uzrok je onaj kojeg morate biti posebno svesni, držeći četkicu za zube preblizu toaletu. Univerzitet u Pensilvaniji preporučuje da četkicu za zube držite više od 4 metra od toaleta kako biste umanjili rizike od E.Coli, infekcija Staph i Streptococcus.

How Many Germs are in Your Bathroom

Šta uzrokuje klice


Koliko klica ima u vašem kupatilu?
Prema istraživačima sa Univerziteta u Mančesteru, ova žarišta bakterija i gljivica mogu biti povezana sa zdravstvenim stanjima kao što su legionari, Kronova bolest, kao i sa opštim tegobama kože, kose, očiju i ušiju. Nakon posete prosečnom kupatilu na svakoj ruci ima oko 200 miliona bakterija po kvadratnom inču. Zastrašujuće, zar ne? Ne samo da ih ima stotine miliona, već mogu da putuju preko vašeg kupatila, do umivaonika i unutrašnjosti tuša. Tome se dodaje da je anketa od 100.000 otkrila da 62% muškaraca i 40% žena ne pere ruke nakon korišćenja toaleta! Odvratan. Operite ruke ljudi!

Koliko klica ima u vašem kupatilu
Koliko dugo mogu da prežive ove dosadne klice?
Sati. Klice se ne plaše da se druže, značajne količine ovih bakterija u kupatilu prežive satima nakon svakog ispiranja toaleta i satima nakon tuširanja. Ako se vaše kućno kupatilo koristi svakih nekoliko sati, uzgajalište se neprestano resetuje. Prema NHS-u, klice poput E.Coli i salmonele mogu preživeti i četiri sata. Sećate li se Staphilococcus Aureus, klice odgovorne za stafilokočne infekcije? Pa, ova klica može preživeti danima ili nedeljama, što bi vas trebalo motivisati da to kupatilo bude čisto. Ako je član porodice ili cimer bolestan, vodite računa da često brišete površine dezinfekcionim sredstvom.

Koliko dugo ove klice mogu preživjeti
Šta možete učiniti da minimizirate klice u kupatilu?
Iako se nadamo da se ove informacije ne odnose na vas, dobro je poznat slučaj da ljudi ne znaju šta se krije iza njihovih vrata u kupatilu. Nadamo se da vas informacije koje smo vam pružili o klicama u kupatilu, bakterijama i potencijalnim infekcijama motivišu da budete na oprezu za ove klice. Ne dozvolite da se mikrobi zadržavaju.

Operite ruke toplom vodom i sapunom (dvaput prebrojite ABC kod pranja)
Redovno čistite tuš, zavese i pod kupatila
Zapamtite, vaše kupatilo je leglo za rast mikroba. Redovno održavanje vaših kupaonica presudno je za dobru higijenu
Zatvorite poklopac toaleta prilikom ispiranja kako biste sprečili širenje opasnih mikroba i bakterija
Ne koristite isti peškir više od 4-5 puta
Nosite papuče, hodanje bosih nogu u prljavom kupatilu može prouzrokovati atletsko stopalo
Šta možete učiniti da biste izbegli bilo kakve infekcije povezane sa klicama dok koristite javne toalete?
Žensko zdravlje preporučuje brisanje javnih toaletnih sedišta toaletnim papirom pre korišćenja javnog toaleta i pobrinite se da minimalizujete dodirivanje površina koje vam nisu potrebne. Drugi način za izbegavanje infekcija povezanih sa klicama je ispiranje toaleta cipelama ako slučajno naiđete na javni toalet bez poklopca (izuzetno često!). Koristite čiste maramice da biste otvorili sve kante ili vrata.

Ovaj web sajt koristi kolačiće.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".